Non-Discriminatie

Inspriatieavond "Diversiteit in onze ondernemingen, sterkte of valkuil?"

De lancering van onze handleiding Non-Discriminatiecode gebeurde tijdens een inspirerende avond voor werkgevers. Aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek, goede praktijkvoorbeelden, concrete tips en handige tools kregen de aanwezige bedrijven een beter beeld van hoe discriminatie zich kan uiten op de werkvloer.

Professor Stijn Baert, professor in de empirische arbeidseconomie aan de UGent, gaf ons een reflectie van discriminatie op de arbeidsmarkt na 5 jaar veldonderzoek. Hieruit blijkt dat er nog een hoge werkloosheid is bij allochtone schoolverlaters, dat er meer discriminatie is onder laaggeschoolden, maar dat arbeidsmarktdiscriminatie lager is als de vacatures moeilijk in te vullen zijn.

Daarna was het de buurt aan Gomad en transportbedrijf Joosen om hun verhaal te brengen hoe zij omgaan met een diverse werknemerspopulatie. Gomad is een startersbedrijf, gespecialiseerd in het snijden en verpakken van groenten. Het bedrijf heeft 27 medewerkers met 7 verschillende nationaliteiten. Respectvol omgaan met elkaar vindt de werkgever het allerbelangrijkste en geeft volgens hem de meeste slaagkansen.

Transport Joosen heeft een 350-tal medewerkers met 13 verschillende nationaliteiten. Dankzij hun divers personeelsbestand kunnen zij hun klanten blijven bedienen en hoeven zij geen orders te weigeren, omwille van een tekort aan arbeidskrachten. Zij beschikken over gemotiveerde medewerkers en kennen weinig personeelsverloop.

Daarna namen we onze bedrijven mee in een interactieve theatervoorstelling. Klein Barnum bracht op een humoristische manier inzicht in de werking van stereotypen en bood sleutels aan om oplossingen te vinden voor iemands bezwaren, problemen of angsten om samen te werken met werknemers van vreemde origine, andersvaliden, jongeren, ouderen …

Download de presentaties van deze inspiratieavond

Meer info?

Jenny Van Damme – jenny@woodwize.be (regio Limburg, West-Vlaanderen, Leuven)

Liesbeth Agneessens – liesbeth@woodwize.be (regio Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vilvoorde)

 

publicatiedatum: 20-06-2019