Sectoraal Outplacement 

Heb je een van je werknemers ontslagen? Controleer dan zeker of deze werknemer in aanmerking komt voor sectoraal outplacement. Outplacement biedt professionele begeleiding en hoogwaardige ondersteuning aan de ontslagen werknemer bij het zoeken naar nieuw werk.

Woodwize verzorgt de praktische afhandeling van outplacement voor de houtsectoren. Om deze begeleiding te starten, moet de werknemer of de werkgever de outplacementbegeleiding aanvragen bij Woodwize.

GA VERDER VOOR ARBEIDERS

De op 7 april 2021 in het PC126 gesloten CAO inzake outplacement voor bedienden voorziet drie scenario’s van outplacement:

  • de bijzondere regeling
  • de algemene regeling met toepassing van een opzeggingstermijn
  • de algemene regeling met toepassing van een verbrekingsvergoeding

GA VERDER VOOR BEDIENDEN

Beëindiging arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht

Vanaf 1 april 2024 zijn er belangrijke wijzigingen indien de werkgever zich beroept op een eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht:

  • Hij zal niet langer outplacementbegeleiding moeten aanbieden aan de werknemer
  • Hij zal 2 nieuwe verplichtingen moeten naleven:
    • een aangifte bij het RIZIV van een aantal identificatiegegevens, en
    • een bijdrage van 1800 euro betalen aan het ‘Terug naar Werk’-fonds (TNW-fonds).

De werkgever beschikt over een termijn van 45 kalenderdagen om aan deze verplichtingen te voldoen. De aangifte van de gegevens aan het RIZIV verloopt via elektronische weg of via een papieren formulier.

Verdere informatie over de wijze van deze kennisgeving en betaling, evenals over het “Terug Naar Werk-fonds” in het algemeen, kan bekomen worden op de website van het Terug Naar Werk-fonds.

De verplichting geldt niet wanneer de werknemer zich beroept op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, noch wanneer de werkgever en de werknemer gezamenlijk het einde van de arbeidsovereenkomst vaststellen.

Via het TNW-fonds, zullen personen wier arbeidsovereenkomst is beëindigd omwille van medische overmacht, evenals bepaalde andere arbeidsongeschikte personen, zich kunnen beroepen op gespecialiseerde dienstverlening op maat (coaching, loopbaanbegeleiding…) om zo hun re-integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen.