Vanaf 1 september 2019 geldt de regelgeving van het Vlaams opleidingsverlof (VOV), de hervormde versie van het betaald educatief verlof. Start uw opleiding vóór 1 september 2019? Dan geldt de regelgeving van het betaald educatief verlof nog.
Werknemers in de privésector hebben, onder bepaalde voorwaarden, recht op het Vlaams opleidingsverlof. Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. Na de opleiding kan de werkgever een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen als compensatie.
Uw werknemer komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof als hij:
Voor elke werknemer wordt er per schooljaar maximum 125 uren VOV voorzien.
Het persoonlijke maximum en het concrete aantal uren VOV per schooljaar wordt bepaald door het tewerkstellingspercentage en het type opleiding/examen dat uw werknemer volgt.
Met de simulator kan je nagaan hoeveel uren Vlaams opleidingsverlof de werknemer maximaal kan opnemen.
Een aanvraag voor Vlaams opleidingsverlof (VOV) verloopt in verschillende fasen.
Na inschrijving voor één van onze erkende opleidingen krijgt u van ons een .csv document dat u dient op te laden via het WSE-loket. Deze aanvraag tot terugbetaling dient ten laatste 3 maand na de start van de opleiding te worden ingediend.
Meer info over het gebruik van het WSE-loket
Bij het volgen van een opleiding wordt er gevraagd een aanwezigheidsregister bij te houden, ondertekend door zowel lerende als lesgever/mentor.
De opleidingsuren dienen samen met de loonverwerking van de werknemer doorgegeven te worden aan uw sociaal secretariaat, dat de DmfA aangifte invult.
Opgelet: Het is belangrijk uw sociaal secretariaat in te lichten indien het gaat over interne opleidingen, anders bestaat de kans dat de werknemer extra vergoedingen (maaltijdcheques, verplaatsingsvergoeding, ...) verliest.
Na registratie van uw (interne) opleidingsuren in COMPAS kan u een aanwezigheidsregister downloaden.
Na afloop van de opleiding en betaling van de factuur attesteren wij binnen de maand na afloop van de opleiding de gepresteerde opleidingsuren aan het departement Werk en Sociale Economie. Deze gegevens worden vergeleken met de input van de werkgever in DmfA.
Het departement Werk en Sociale Economie betaalt de goedgekeurde opleidingsuren terug aan de werkgever. Dit gebeurt aan de hand van een forfait, dat jaarlijks herbekeken kan worden. Voor het schooljaar 2019-2020 werd dit forfait vastgelegd op 21,30 euro per opleidingsuur.
Nog even de verschillen op een rijtje: