Industrie 4.0

Maatwerk 4.0: Hoe starten als bedrijf

"Een dag vol inspiratie en met antwoorden op mijn vele vragen. En daarbij zijn er leuke contacten gelegd met bedrijven die ook vooruit willen."

In de voormiddag was er een workshop met Henk van Heuveln. In de namiddag werd de praktijk getoond aan de hand van het voorbeeld bij Casa Vero.

Er werden zeer gerichte vragen gesteld, vele praktijkvoorbeelden zijn boven gehaald, stellingen werden zelfs in twijfel getrokken. Dit gebeurde in een zeer open sfeer, waar iedereen aan het woord kwam. Dit geeft aan dat Maatwerk 4.0 iedereen aanbelangt.

Henk verwoordde dit zo: "We staan aan het begin van een nieuwe industriële revolutie. Alle andere zijn pas herkend 20 jaar nadat ze plaats vonden. Industrie 4.0 is nog maar net gestart en er wordt nu al gesproken van een revolutie". Het is moeilijk om te zeggen waar de hout- en meubelsector over 10 jaar zal staan. Maar dat je als bedrijf moet blijven ontwikkelen, is wel duidelijk.

Welke ontwikkelingen dat zijn, bepaalt het DNA van je bedrijf. En iedereen bleek zeer gelijkgestemd over de visie dat niet enkel software, machines en technologie deel uitmaken van 4.0; je moet ook zoveel mogelijk mensen in de organisatie in het traject betrekken. Dan pas krijg je een totaalbeeld en komen zaken aan bod, waar bij het begin niet altijd aan gedacht wordt. De intermenselijke communicatie is een troef en een belangrijk aspect in deze (r)evolutie. Machines die met elkaar in verbinding staan, computers die aansturingen doen, internet of netwerken als communicatiemiddel: dit alles staat of valt met een goede verstandhouding tussen de mensen in het bedrijf.

Dit verhaal sloot perfect aan op het praktijkvoorbeeld van Rob Verboven bij Casa Vero. Op cruciale momenten hebben Rob en zijn team de situatie besproken en naar de gepaste oplossing gezocht. Dikwijls kleine aanpassingen, die weinig of geen investeringen vragen, maar wel een grote impact hebben op de organisatie. Rob toonde ons dat de projecten dankzij software en technologie veel beter voorbereid in de atelier komen. Wat op zijn beurt minder fouten geeft in het atelier.

Een goede werkvoorbereiding is dus cruciaal. Op 22 februari gaan we dit van naderbij bekijken. Welke acties kan je ondernemen? Hoe stel je de productie en klant op elkaar af? Een vlotte orderdoorstroming is daarbij belangrijk. Lara Alboort van Veltion heeft hiervoor reeds verschillende (kleine) KMO’s begeleid.

En niet alleen intern in je bedrijf. Het voorbereidende proces is even belangrijk om tot betere resultaten te komen. Hoe krijg je alle nuttige informatie nog voordat je zelf iets hebt moeten ondernemen? Hoe verloopt zo’n BIM precies? Charlotte Euben van WTCB kent deze materie door en door en zal ons uitleggen wat BIM kan betekenen in maatwerk 4.0.

Tenslotte bedanken we hierbij graag Henk en Rob, omdat zij er een boeiende dag van gemaakt hebben.

Maar ook aan jou zeggen we "Dank je wel" voor je aanwezigheid. En tot 22 februari!

Tom Rombouts

Hou dus alvast volgende data vrij of schrijf je nu al in:

  • Rol van de zaakvoerder of bedrijf >> doorgegaan op 25 januari 2018
  • Werkvoorbereiding: welke gevolgen heeft Maatwerk 4.0? >> Doorgegaan op 22 februari 2018 in Sint-Denijs-Westrem
  • Jouw klant: wat verwacht hij van deze nieuwe technologieën? >> 26 april 2018 in Anderlecht en bedrijfsbezoek >> INSCHRIJVEN
  • Werknemers op de werkvloer in een Maatwerk 4.0-omgeving >> 17 mei 2018 in Nazareth en bedrijfsbezoek >> INSCHRIJVEN
  • Aan de slag met een actieplan op maat van je bedrijf >> 30 mei 2018 in Puurs >> INSCHRIJVEN

Voorwaarden

Per sessie bedraagt het inschrijvingsgeld 100 euro. Dit bedrag kan je betalen via de KMO-portefeuille en dan krijg je 30 tot 40% subsidies.

In de prijs zijn drank, broodjeslunch, koffie en enkele bedrijfsbezoeken inbegrepen.

Lees ook het artikel in Interieurbouw

Alle info via tom@woodwize.be