Watch For Talent

Des’Arch vult vacature snel in dankzij jonge vluchteling

"Lang moesten we niet zoeken naar een nieuwe pistoolspuiter", vertelt Jorg Maniewski van standenbouwer Des’Arch uit Wilrijk. "Op onze vacature kwam al snel reactie van Galilei Employability (Randstad Belgium), dat jonge vluchtelingen via het jongerentraject versneld op de arbeidsmarkt probeert te krijgen met oriëntatie en werkplekleren. Ze stelden Nour voor. Een gemotiveerde Irakees, amper geschoold, maar met enige ervaring als pistoolspuiter. Ze hadden niet beter kunnen kiezen.

Pistoolspuiter voor interieurwerk gezocht

“Des’Arch maakt beursstanden en interieurs op maat”, gaat Jorg Maniewski verder. “Daarbij komt veel lakwerk kijken. Al die kasten, displays, sokkels en scheidingswanden spuiten we in onze eigen spuitcabine. Eind 2016 zochten we een pistoolspuiter. Alleen liggen de kandidaten niet voor het rapen. Gelukkig contacteerde Galilei Employability [een van de partners van het jongerentraject binnen het ESF-project ‘Activering Vluchtelingen Antwerpen’, nvdr] ons relatief snel, met de vraag of we de 23-jarige Nour een kans wilden geven. Waarom niet? Het beroep moet je eigenlijk toch al doende leren én Nour had al een enige ervaring.”

Snelle leerling

“Tijdens een stage van twee weken kon Nour testen of de job iets voor hem was. En konden wij zien of hij aanleg voor de job had. Ja hoor, zo bleek. En dus startten we begin 2017 een IBO-traject op. Intussen schaafde hij zijn technische skills bij én ging zijn productkennis erop vooruit. Indrukwekkend. Zeker als je weet dat hij onze taal nog niet goed kent. Hij leerde ook veel van het vak via onze leveranciers en we gaven hem ook hulpmiddeltjes, zoals een omrekeningstabel voor verdunningen die hij regelmatig gebruikt. Hij moet nog wel veel leren, maar Nour is een goede student. Half maart kreeg hij dan ook een vast contract.”

Administratieve en organisatorische steun

“Bij dit traject kwam ook heel wat administratie kijken - zoals evaluatieformulieren voor de IBO-stage. Dat vroeg natuurlijk enig engagement. Gelukkig kon - en kan ik nog altijd - bij de contactpersoon van Galilei Employability terecht voor advies. En ook Nour krijgt van hen de nodige steun: ze hielpen hem met formaliteiten voor bijvoorbeeld het ziekenfonds, en regelen voor hem Nederlandse lessen. Die taallessen starten binnenkort en zullen Nour helpen echt te integreren - zowel op het werk als daarbuiten.”

 

publicatiedatum: 23-04-2017