Matching Talent: brug tussen vluchtelingen en bedrijven

Met de steun van de Vlaamse overheid slaan de sociale partners van de houtsectoren, samen met enkele andere sectoren, de handen in elkaar voor een sectorgerichte aanpak van de crisis in Oekraïne. Matching Talent wil Oekraïense én andere vluchtelingen helpen aan een job in de Vlaamse industrie.

De sectoren zijn voeding (via Alimento), kunststoffen (via PlastiQ), chemie (via Co-Valent), textiel (via Cobot) en hout (via Woodwize). Wij zijn ervan overtuigd dat een job de beste en snelste weg is naar integratie in een vreemd land. Daarom hebben we het project Matching Talent opgestart.

Optimale connectie tussen doelgroep en bedrijf

Matching Talent wil de juiste partners samenbrengen, geschikte vacatures detecteren, relevante werkplekken vinden voor werkplekleren en zorgen dat vacatures efficiënt en snel tot bij de juiste doelgroep geraken.

We zetten assessment-tools voor anderstaligen in waarmee je eenvoudig iemands attitude, beroepsaspiraties en basiscompetenties meet. Verder ontzorgen we bedrijven door taalondersteuning te voorzien of de doelgroep bij te scholen tijdens korte opleidingstrajecten.

Matching Talent geeft ook handige tips bij het zoeken naar en het omgaan met vluchtelingen. Zo helpt het gebruik van de app ‘SayHi’ de taalbarrière bij Oekraïense nieuwkomers te doorbreken.

Oproep aan bedrijven: Ontdek de meerwaarde van Oekraïners en nieuwkomers voor jouw onderneming!

Niet alleen nieuwkomers profiteren van Matching Talent. Het aanboren van de pool nieuwkomers vormt een oplossing voor knelpuntvacatures. Er wordt immers verder gekeken dan diploma’s en gefocust op talent en potentieel. We roepen je dus op om als bedrijf je sociaal en maatschappelijk engagement te tonen en de werkvloer te verrijken met mensen die niets liever willen dan een job in hun nieuwe land.

Op 28 oktober vond in Kortrijk het eerste Matching Talent Event plaats. Hier lieten we Oekraïners kennismaken met de jobs in onze vijf sectoren.

Heel wat Oekraïners zijn op zoek naar stabiliteit: "Before this event I thought it would be impossible to find a job here. This event gives me hope. Now I can see the way", vertelde een van de aanwezige Oekraïense nieuwkomers aan Svitlana Fedorova, tolk en jobcoach voor dit project.

Het voornaamste doel van Matching Talent?

Potentiële werknemers zo goed mogelijk voor te bereiden op openstaande vacatures. We willen je hierbij dus warm maken om Oekraïners en nieuwkomers een kans te geven in jouw bedrijf.

Interesse?

Neem contact op met Jana@woodwize.be (regio: Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Halle-Vilvoorde of Jenny@woodwize.be (regio West-Vlaanderen, Limburg, Leuven)

 

publicatiedatum: 02-11-2022