Diversiteit en inclusie

Dag van Inclusie wijst bedrijven de weg naar meer diversiteit en inclusie

Werkgevers ervaren elke dag hoe moeilijk het is om in een krappe arbeidsmarkt mensen aan te werven en aan hun onderneming te binden. Daarom organiseerden de SERV, 32 sectorfondsen, het Sterpunt Inclusief Ondernemen en Hands-on Inclusion op 10 oktober 2022 een Dag van Inclusie. 220 werkgevers en HR-medewerkers kregen er handvaten mee om met inclusie aan de slag te gaan. Op het einde van de dag kreeg schilder- en decoratiebedrijf Zenner de Inclusieve Onderneming Award 2022 uit handen van Vlaams minister van Werk Jo Brouns.

Werk is een glazen muiltje

Prof. dr. Patrizia Zanoni (UHasselt) neemt de deelnemers mee in haar visie op inclusief ondernemen: ‘Werk is een glazen muiltje’. Sociodemografische verschillen zoals gender, etniciteit, taal, leeftijd of beperking worden vaak onbewust gebruikt als principes om werk te organiseren. De organisatie van jobs volgens deze principes vernauwt helaas de toegankelijkheid en focust te veel op het niveau van het individu. Inclusief ondernemen vereist het heruitvinden van de bedrijfscultuur volgens specifieke designprincipes zoals de gelijkwaardige behandeling van competenties, het waarderen van samenwerking, de normalisering van anders zijn en voorzien van flexibele arbeidsarrangementen.

Een dag vol inclusieverhalen

Via workshops leren de deelnemers hoe je in een onderneming die principes kan inbedden in de organisatie van het werk. Hoe gebruik je die principes bij aanwerving, duurzame tewerkstelling en jobdesign? En welke aandachtspunten hou je voor ogen bij de tewerkstelling van vluchtelingen of medewerkers met een beperking? Antwoorden en partners vind je op www.dagvaninclusie.be.

Uitreiking Inclusieve Onderneming Award 2022

Sterpunt Inclusief Ondernemen reikte de tweejaarlijkse Inclusieve Onderneming Award uit. Vlaams minister van Werk Jo Brouns verwijst hoe belangrijk het is om als onderneming open te staan voor alle talenten. Nieuwe medewerkers hoeven niet helemaal te matchen met jouw vacature. Met de juiste opleiding en ondersteuning op de werkvloer haal je de witte raaf in elke medewerker naar boven.

Andy Zenner mag vervolgens de Inclusieve Onderneming Award 2022 in ontvangst nemen:
“ Wij nemen mensen in dienst zonder voorkennis. Wij leiden ze op tot volwaardig vakman of vakvrouw op de werkvloer”.

Onder leiding van Bart Moens van de Odisee Hogeschool selecteerde de jury vijf ambassadeurs. De deelnemers van de Dag van Inclusie stemden het Zelzaatse schildersbedrijf tot winnaar.

Meer weten over de initiatieven van Woodwize voor inclusief ondernemen?

Neem contact op met Jana@woodwize.be (Regio Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Halle-Vilvoorde) of Jenny@woodwize.be (Regio West-Vlaanderen, Limburg, Leuven)

Inspiratie? Neem een kijkje op www.dagvaninclusie.be/lesmateriaal-workshops/

 

publicatiedatum: 11-10-2022