Inclusief ondernemen

Houtmagazijn Verdonckt doet aan inclusief ondernemen via enclavewerking

Familiebedrijf Houtmagazijn Verdonckt is in 1920 ontstaan als traditionele houthandel. Nu is het bedrijf een partner voor elke professional die een totaalleverancier zoekt voor al dan niet bewerkt massief hout, tropisch hardhout, constructiehout, plaat- en afwerkingsmaterialen. Daarnaast hebben zij een afdeling die vernieuwende en innovatieve gevelprofielen en -concepten op de markt brengt, onder de naam Outdoor Wood Concepts®.

Sinds 2014 werkt Houtmagazijn Verdonckt samen met Groep Ubuntu x 8K, aan wie ze een aantal taken uitbesteedt. Groep Ubuntu x 8K ondersteunt mensen die door hun arbeidsbeperking een zekere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij bieden hen een werkplaats op maat aan. Het ondersteund werken laat hen toe een activiteit uit te oefenen die bij hun capaciteiten past. 

"We gaan op twee manieren te werk," vertelt Isabelle Breda van Houtmagazijn Verdonckt. "Enerzijds voert Groep Ubuntu x 8K taken voor ons uit in hun eigen werkplaats, anderzijds werken hun mensen ook bij ons ter plaatse."

"Het gaat om specifieke taken die in het verleden door onze eigen werknemers werden opgenomen. Wij hebben deze taken georganiseerd tot een pakket dat geschikt is voor de sociale economie. Het gaat vooral om eenvoudige taken zoals houten staaltjes manueel opschuren, klevertjes op houten staaltjes plakken, handleidingen plooien en in mapjes steken, stalendozen vullen, mapjes voor publiciteit vouwen en vullen… Zo kunnen onze eigen werknemers zich concentreren op wat hun sterkte is en waar hun voorkeur naar uitgaat. Wij ontvangen een zevental doelgroepmedewerkers, drie à vier keer per week, telkens gedurende twee uur."

Voor Houtmagazijn Verdonckt en Groep Ubuntu x 8K zijn de gedeelde ervaringen en expertise bijzonder waardevol. Het bedrijf krijgt een goede kijk op wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor hun bedrijf kunnen betekenen. Omgekeerd is het voor de doelgroepmedewerkers een uitgelezen kans om hun inzetbaarheid en motivatie te tonen. Op de werkvloer tonen ze dat hun ‘beperking’ hen niet hoeft te beperken in een job. Soms kan een doelgroepmedewerker hierdoor zijn job in de sociale economie inruilen voor een job in de reguliere economie.

 

publicatiedatum: 05-08-2019