Anders aanwerven

Decoform toont hoe je ‘anders’ aanwerft

Al meer dan 70 jaar ontwerpt en produceert het Mechelse familiebedrijf Decoform interieurconcepten op maat in eigen atelier. Broers Guy en Luc Veef leiden het bedrijf. Guy is verantwoordelijk voor de werving en selectie.

Op 16 maart 2018 maakte Woodwize de vacatures uit de houtsector kenbaar op de VDAB-jobbeurs in Boom. Eén van de vacatures die maar niet ingevuld raakte was die van Decoform voor meubelmaker. Decoform had nochtans al verschillende en dure initiatieven genomen om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Op de jobbeurs lukte dat eindelijk, met hulp van Katrien Vanden Bergh van RiseSmart. Zij begeleidt werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Eén van die werkzoekenden was Marwan, een 45-jarige Syriër, in zijn vroegere thuisland eigenaar van een meubelmakerij.

Marwan nam contact op met Guy Veef en mocht meteen op gesprek. Ook Katrien was aanwezig. Zij gaf info over zijn competenties, vaardigheden en attitudes. Gelukkig maar, want Marwan zou wellicht door zijn gebrekkige kennis van het Nederlands niet in staat zijn geweest om zijn sterke kanten toe te lichten. Guy Veef merkte meteen hoe technisch sterk Marwan was, en hoe gedreven om in België aan de slag te gaan. Marwan kon meteen starten met een beroepsverkennende stage. Vervolgens kreeg hij een IBO-contract met extra taalondersteuning. Twee keer per week krijgt hij Nederlandse les op de werkvloer. Ook de collega’s en medewerkers krijgen tips en tricks over hoe zij met hem kunnen praten. Zo leren ze open vragen te stellen, want op vragen als “Heb je het begrepen?”, krijgen ze steeds een ja als antwoord. Een betere vraag is: “Leg eens in je eigen woorden uit wat ik heb gezegd”.

Nieuwe manieren van rekruteren zijn noodzakelijk

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt Decoform om nieuwe manieren van rekruteren te gebruiken. Mensen met ervaring zijn immers allemaal aan het werk. Voor Decoform is deze aanwerving een sprong in het onbekende, maar de externe begeleiding en expertise zijn daarbij extra troeven.

Met dank aan Decoform

 

publicatiedatum: 17-08-2018