Jacobs Reels is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de fabricatie van haspels. Eind 2015 legde een zware bedrijfsbrand het bedrijf in de as. Jacobs Reels ging daarom noodgedwongen op zoek naar een partner voor het freeswerk. Bedrijfsleiders Roger en Joachim kwamen in contact met de leerwerkplaats VZW De Sluis. Dit opleidingsinitiatief (schrijnwerkerij, arbeidszorg en coaching) biedt individuele begeleiding, opleiding en werkervaring voor personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Om hen uit de nood te helpen voor het freeswerk werd een samenwerking opgezet.
VZW De Sluis stelde enkele kandidaten voor die stage konden lopen via een BeroepsInlevingsOvereenkomst (BIO). Het principe hiervan is eenvoudig en slim tegelijkertijd. Een BIO is een opleidingscontract en géén arbeidsovereenkomst. Werkgevers kunnen een werkzoekende een BIO-stage aanbieden van drie tot zes maanden. In die periode oefent de BIO-stagiair op de werkvloer de nodige vaardigheden en competenties.
Als werkgever krijg je zo zicht op de aanwezige capaciteiten en het groeipotentieel. Blijkt de BIO-stagiair de juiste persoon voor de job? Dan kan je hem of haar meteen aanwerven.
Jacobs Reels startte met twee BIO’s: Noël en Ardanné. Noël is een laaggeschoolde ex-Fordwerknemer.
Na afloop van zijn BIO-Booster bleek helaas dat er geen voldoende match was tussen het werk en zijn profiel. Noël vond later wel een job in een nabijgelegen bedrijf. Ardanné op zijn beurt is een laaggeschoolde jongere met een arbeidsbeperking. Hij kreeg bij Jacobs Reels een opleiding als monteur van haspels. Deze job bleek echter te complex voor hem. Met ondersteuning van VZW De Sluis werd voor hem de instroomjob van magazijnmedewerker gecreëerd. Een instroomjob is relatief makkelijk aan te leren en er is bijna geen voorkennis vereist. Deze job was totaal nieuw in het bedrijf. Voordien moesten de monteurs zelf hun grondstoffen en afgewerkte producten aan- en afvoeren. Joachim Jacobs onderstreept de win-win voor iedereen in deze veranderde werkorganisatie. Medewerkers kunnen zich nu focussen op het werk waar ze goed in zijn. En dat appreciëren ze enorm. Daarna startte ook Andy via BIO. Andy en Ardanné zijn intussen vaste werkkrachten in het bedrijf.
Volgens Kim Cuypers, coördinator van VZW De Sluis, waarderen Andy en Ardanné het familiale bedrijfskarakter. Het geeft hen een echt thuisgevoel. Het bedrijf maakt geen onderscheid tussen de verschillende medewerkers en spant zich in om ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich goed voelen. Van de Werkplekarchitecten kreeg Jacobs Reels alvast het label “inclusieve onderneming”, als teken van erkenning en herkenning van de inspanningen die zij leveren om hun werkplek open te stellen voor verschillende vormen van werkplekleren. Ook bieden ze werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen om hun competenties te versterken.
publicatiedatum: 15-08-2018