Successtory

Uniek project: leerlingen Vrij Instituut voor Bijzonder Secundair Onderwijs Waregem aan het werk bij houthandel Cras

In september ging in Waregem een bijzonder project van start. Enkele leerlingen houtbewerking van het VIBSO Waregem werken onder begeleiding van hun leraar een dag per week bij houthandel Cras. Een unieke kans om werkervaring op te doen voor deze jongeren, die door hun fysieke en mentale beperkingen moeilijk elders aan de slag kunnen.

De opleiding werkplaatsschrijnwerker ‘hout’ aan het Vrij Instituut voor Bijzonder Secundair Onderwijs Waregem behoort tot onderwijsvorm drie (OV3)

en staat dus open voor jongeren voor wie de onderwijsbehoeften van die aard zijn dat de leerling, ondanks allerlei aanpassingen, verhinderd wordt om het leerplan in het gewoon onderwijs te kunnen blijven volgen.’

De leerlingen krijgen op school heel wat praktijklessen houtbewerking, maar ervaring opdoen in een reële situatie lag tot nog toe vaak erg moeilijk. Daarom nam leraar Jan Vroman een opmerkelijk en uniek initiatief: samen met Woodwize, het kennis- en opleidingscentrum voor de houtsectoren, ging hij op zoek naar een bedrijf waar deze jongeren onder zijn begeleiding aan Praktijk Op Verplaatsing (POV) zouden kunnen doen.

In houthandel Cras vonden Woodwize en het VIBSO de perfecte partner. Het succesvolle familiebedrijf ligt op fietsafstand van de school en kan de jongeren prima inzetten in z'n kwalitatieve tuinafdeling Collstrop. Een dag per week werken ze in een beperkte groep van vier jongeren aan verschillende projecten, zoals het maken van plantenhekken, infoborden en gevelprofielen.

Leerling Senne (16): "Ik vind dat ik hier beter werk dan op school. Omdat je weet dat je voor een bedrijf werkt, doe je toch extra je best."

"Een gewone stage wordt vaak en steeds meer moeilijk voor deze jongeren,", legt leraar Jan Vroman uit. "Omdat het bedrijf dan te veel tijd moet investeren in hun opleiding. Bij deze vorm van POV ben ik steeds aanwezig op de werkvloer en kan ik hen begeleiden op hun eigen tempo en naar hun individuele kunnen. Zo'n werkervaring is essentieel om hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Ze leren nieuwe technieken aan én ontwikkelen een goede werkattitude. We merken dat onze leerlingen het bij Cras zelfs beter doen dan op school. Ze leveren prima werk en halen er veel voldoening uit."

Ook bij Cras zijn ze erg enthousiast. "Bij Cras zien we het als onze sociale plicht om deze jongeren een kans te bieden", vertelt Johan Demeyere van Cras. "Als familiebedrijf met honderdveertig jaar ervaring en een van de grootste spelers in de houtbranche hebben we een voorbeeldfunctie, ook wat het contact met de technische scholen betreft. We verwelkomen elk jaar een aantal studenten voor een stage, maar dit project is een unieke kans om ook leerlingen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten. Dat ze zo gemotiveerd zijn om kwalitatieve producten te maken, vinden we fantastisch."

“Ik vind het belangrijk om zelf de opdrachten uit te leggen aan de leerlingen” vertelt Kristof Coussement meestergast van de afdeling Collstrop. Het is belangrijk de noden van de leerlingen aan te voelen zodat geschikte taken voor hen gezocht kunnen worden. De samenwerking meestergast-leerkracht is een goede zaak, zowel voor het leerproces van de leerlingen als voor de kwaliteit van de producten voor het bedrijf.

Dit partnership kwam tot stand dankzij Woodwize. "Deze bijzondere samenwerking kadert in ons project Watch for Talent, waarmee we inclusief ondernemen willen aanmoedigen" verklaart Bart de Waele van Woodwize. "Wij zien het als een win-winsituatie: ook leerlingen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een broodnodige eerste werkervaring en misschien krijgt het bedrijf heel wat potentiële werknemers ter beschikking."

De resultaten zijn tot nog toe erg positief. Vanuit de school hopen de leerkrachten dit project volgend jaar zeker voort te zetten en zelfs uit te breiden. Bedoeling is dus op termijn nog meer leerlingen deze kans tot POV te bieden, en liefst ook meerdere dagen per week. Bovendien kan dit pioniersproject als voorbeeld dienen voor andere scholen en bedrijven om een gelijkaardige samenwerking aan te gaan. Het bezoek van de begeleider van de Dienst Pedagogische Begeleiding die BUSO-scholen adviseert heeft zeker al een duwtje in de rug.

Dank zij het engagement van een bedrijf zoals Cras, een enthousiaste leerkracht een duwtje in de rug van Woodwize is het mogelijk om elk talent een kans op werkplekleren te bieden.

Wenst u graag meer informatie over dit bijzondere project? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

publicatiedatum: 25-04-2018